Online geweld

Internet maakt deel uit van ons leven. Geweld en misbruik gebeuren ook online. Via de gsm, smartphone, tablet, spelconsole of de computer.

Online geweld is zo oud als het internet zelf. Vroeger gebeurde het geweld via MSN, vandaag via Snapchat en TikTok.

Cyberpesten

Cyberpesten is online geweld. Mensen posten of typen dingen die ze niet luidop durven te zeggen. In een online berichtje of als reactie op een post.

Ook online kan je iemands spullen beschadigen. Bijvoorbeeld door een virus te sturen. Of door iemands social media-account te hacken en het wachtwoord te veranderen.

Online kan je iemand beledigen of belachelijk maken. Of bedreigen. ‘Morgen voor het werk, slaan we je in elkaar.’ Zo’n berichtje kan je anoniem posten.

Online haat

Wie actief is op sociale media ziet soms haatboodschappen. Mensen zijn gefrustreerd of boos en spuien haat op platformen zoals Facebook of Twitter. Haatboodschappen kunnen racistisch of homofoob zijn.

Beeld van vrouw die op smartphone kijkt

Online seksueel geweld

Seksueel geweld kan ook online gebeuren. Denk maar aan ‘wraakporno’. Dan verspreidt iemand intieme beelden zonder toestemming van de persoon op die beelden.

Sextortion is een ander voorbeeld van online seksueel geweld. Bij sextortion wordt het slachtoffer via internet overtuigd om seksuele beelden door te sturen. De ontvangers van de beelden dreigen daarna om de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet betaalt.

Contacteer 1712. Gratis en anoniem.

Maak je online pesterijen of haatberichten mee? Maak je je zorgen over een kind dat dit meemaakt? Ga je zelf soms over de grens op het internet?

Contacteer hulplijn 1712 gratis en anoniem. Professionele medewerkers luisteren naar je verhaal en geven je informatie en advies.

Ibrahim (40) zijn account is gehackt

Beeld van man van middelbare leeftijd

Op mijn Facebook account zag ik tientallen berichten ‘veel sterkte’. Ik begreep dat niet. Ik kwam erachter dat iemand mijn profiel had gehackt. In mijn naam had iemand gepost dat ik kanker had. Niemand geloofde dat mijn profiel gehackt was. Iedereen dacht dat ik hierover gelogen had. Toen kwam er een stroom van haatberichten. Dit duurde wekenlang. Ik was er kapot van.

Ibrahim

Sarah (15) wordt slet genoemd

Beeld van een jong meisje

Mijn lief vroeg een pikante foto. Ik verstuurde de foto via Snapchat. Ik zag dat zij een screenshot had gemaakt, maar ze beloofde de foto te verwijderen. Enkele weken later maakten we het tijdens de vakantie uit. Terug op school staarde iedereen me aan. Mijn vrienden zeiden dat er pikante foto’s van mij rondgingen. Sindsdien word ik vaak slet genoemd. Sindsdien haat ik school.

Sarah