Wat is geweld en verwaarlozing?

Voorbeelden van geweld

De kans dat je ooit geweld meemaakt is groot. Als pleger, als slachtoffer of als omstaander of getuige van geweld.
Voorbeelden van geweld zijn:

  • beledigen

  • bedreigen

  • stalken

  • slaan

  • verwaarlozing

  • mishandeling

  • misbruik

Je hebt verschillende vormen van geweld. Mensen stellen geweld vaak gelijk aan lichamelijk geweld of seksueel geweld. Maar er zijn ook andere vormen van geweld zoals financieel geweld of emotioneel geweld. Bij geweld gebruiken mensen woorden die kwetsen. Bij geweld gebruiken mensen voorwerpen zoals een mes of een ander gebruiksvoorwerp. Of mensen schoppen of slaan. Maar geweld kan ook passief zijn. Iemand negeren. Iemand geen aandacht geven. Iemand verwaarlozen.

Geweld gebeurt ‘offline’ en online. Denk maar aan het doorsturen van seksuele foto’s van iemand anders zonder toestemming. Of aan online pesten. Geweld en verwaarlozing zijn niet altijd opzettelijk. De persoon die geweld pleegt, heeft niet altijd de bedoeling om iemand pijn te doen.

Verschillende vormen van geweld komen vaak samen voor.

Stalking, grooming of sextortion? We gebruiken verschillende woorden of begrippen om geweld uit te drukken. In een verklarende woordenlijst vind je een overzicht van termen van verschillende vormen van geweld.

Gevolgen van geweld en verwaarlozing

  • Door geweld voel je angst, pijn of verdriet. Mensen die geweld meemaken, voelen zich soms alleen.
  • Door geweld kan je jezelf niet zijn.
  • Door geweld heb je soms niet de vrijheid om zelf beslissingen te nemen.
  • Geweld kan grote gevolgen hebben voor jou, en invloed hebben op je relatie of op je gezin. Die gevolgen kan je nog lang voelen. Die gevolgen kunnen terugkeren wanneer je dat niet verwacht.
  • Hoe je geweld ervaart en hoe je hiermee omgaat, is voor iedereen anders.

Contacteer 1712. Gratis en anoniem.

Vermoed je geweld, misbruik of kindermishandeling of ben je slachtoffer van geweld? Verlies je soms controle en grijp je naar geweld? Bel, mail of chat met 1712.

We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren. We geven je informatie en advies. We schatten samen met jou de risico’s in. We bespreken de stappen die je kan zetten.

Hoe vaak komt geweld voor?

Geweld komt heel vaak voor. Geweld in de familie of in het gezin komt het meest voor. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel mensen geweld meemaken. Veel mensen spreken niet over het geweld dat ze meemaken.
Geweld kan gebeuren tussen onbekenden en bekenden. Tussen personen in een relatie, tussen collega’s op het werk of tussen leerlingen op school.
Geweld kan iedereen overkomen: minderjarig en meerderjarig, jong en oud, arm en rijk, mensen zonder en met diploma.

Nour (37) is getuige van geweld

Beeld van een moslima

In mijn flat maken de bovenburen vaak ruzie. Regelmatig schreeuwen ze tegen elkaar of hun kind huilt... Als ik mijn buurvrouw tegenkom, kijkt ze verlegen weg… Ik voel dat er iets niet klopt. Wat kan ik doen? Zijn dat mijn zaken wel? Ik belde met hulplijn 1712 om mijn zorgen te delen. Een hulpverlener besprak welke stappen ik eventueel kan zetten.

Nour

Pablo (52) maakt zich zorgen over zijn neef

Beeld van man van middelbare leeftijd

Na een moeilijke scheiding is mijn broer onlangs hertrouwd. Samen met zijn ex heeft hij een zoontje. Zijn nieuwe vrouw is stikjaloers. Het kind doet haar denken aan de ex-partner van mijn broer. Ik vind dat mijn broer en zijn nieuwe vrouw mijn neefje verwaarlozen. Hij smeekt om aandacht en liefde. Als ik mijn broer hierover aanspreek, ontkent hij alles. Ik belde naar hulplijn 1712 om die situatie te bespreken.

Pablo