In 2024 beantwoordde 1712, de gratis hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling 9.594 oproepen over 13.281 (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling. Dit betekent een stijging van 2% in het aantal oproepen en 4% in het aantal (mogelijke) slachtoffers ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiermee zet de trend van de afgelopen jaren zich voort en wordt opnieuw een recordaantal geregistreerd – het hoogste sinds de oprichting van de hulplijn.
“De hulplijn 1712 is onmisbaar. Voor slachtoffers, voor omstaanders, maar ook voor mogelijke plegers van geweld. De stijgende cijfers bewijzen dat de nood hoog is, maar ook dat mensen sneller hulp zoeken. Dat is goed. Onze ambitie moet zijn om fysiek en psychisch geweld te bannen uit onze samenleving, en er vooral voor te zorgen dat élk kind en elke jongere in een veilige en warme plek kan opgroeien. 1712 is daarbij een cruciaal stuk van de puzzel,” stelt Vlaams minister van Welzijn, Caroline Gennez.
De oproepen in 2024 kwamen vooral van volwassenen, waarvan in de eerste plaats vrouwen (73%). Iets meer dan de helft van de contactnemers betrof iemand uit de omgeving van het (mogelijke) slachtoffer, zoals een familielid, vriend of buur. “We moeten inzien dat omstaanders dé cruciale schakel naar hulp zijn voor vele slachtoffers en plegers. Daarom dienen we allemaal de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de mensen om ons heen te dragen. Wegkijken mag geen optie zijn,” aldus Kasia Uzieblo, Vlaams coördinator van hulplijn 1712.
Intrafamiliaal geweld was het vaakst de aanleiding om contact op te nemen, namelijk in 85% van de gevallen. Hieronder vallen voornamelijk kindermishandeling en partnergeweld. Geweld kent daarnaast vele gezichten. Bijna de helft van de slachtoffers ervaarde emotioneel geweld en verwaarlozing, aldus de meest ‘onzichtbare’ geweldsvorm. 31% werd fysiek mishandeld of verwaarloosd en 11% kreeg te maken met seksueel geweld.
"De cijfers in ons jaarrapport bewijzen het: de nood aan hulplijn 1712 blijft enkel maar toenemen. Steeds meer mensen durven de stap naar hulp te zetten, een teken dat het taboe rond geweld verder afbrokkelt. Maar de realiteit achter deze cijfers blijft echter hard: geweld is nog diepgeworteld in onze samenleving. Daarom moeten we blijven streven naar een gezamenlijke, sector-overschrijdende aanpak om geweld effectief te voorkomen,” aldus Kasia Uzieblo, Vlaams coördinator bij 1712.
Mensen kunnen contact nemen met 1712 via telefoon, chat of e-mail. De meeste contactnemers kozen in 2024 voor de eerste optie: 60% van de oproepen waren namelijk via de telefoon, terwijl 27% gebruikmaakte van de chatlijn en 13% de voorkeur gaf aan e-mail. Hoewel telefonische oproepen het vaakst voorkomen, zijn er enkele tendensen zichtbaar: minderjarigen geven opvallend vaker de voorkeur aan chat, terwijl volwassenen hoofdzakelijk telefonisch contact zoeken. Ook personen die zich niet als vrouw of man identificeren contacteren de hulplijn voornamelijk via de chat.
Om aandacht te vestigen op de nieuwe cijfers en de stem van slachtoffers te laten horen, zal op dinsdag 18 maart een opvallende actie plaatsvinden in het station van Antwerpen-Centraal. In de grote hal wordt een telefooncel geplaatst met 26 rinkelende telefoons, die symbool staan voor de gemiddelde 26 oproepen per dag die hulplijn 1712 in 2024 ontving. Wanneer voorbijgangers de telefoon opnemen, zullen ze een getuigenis van een slachtoffer, omstaander of pleger te horen krijgen. Danser en choreograaf Joffrey Anane zal hierop een dans uitvoeren, geïnspireerd door de emotionele en moedige verhalen van de contactnemers.
Bereikbaar van maandag tot en met donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22u
Vrijdag van 13u tot 17u