Een scheiding is vaak een emotionele periode. Soms is er sprake van conflict, strijd, boosheid, … Deze emotionele periode kan de ex-partners helpen om van elkaar los te komen en een nieuwe periode te beginnen.
We spreken pas van een hoog-conflictueuze scheiding of 'vechtscheiding' als er sprake is van veelvuldige en lang aanslepende conflicten en onderling wantrouwen. Door langlopende meningsverschillen is de scheiding zeer complex geworden .
Niet alleen de ex-partners, maar ook kinderen, familie, vrienden, scholen of andere organisaties worden betrokken in het conflict. Door de achterdocht en het wantrouwen wordt het steeds moeilijker om tot een oplossing te komen.
Ook kinderen zijn slachtoffer
Hoog-conflictueuze scheidingen of 'vechtscheidingen' hebben een impact op kinderen. De ruzies tussen ouders kunnen zo heftig zijn en lang duren, dat het voor kinderen ernstige gevolgen kan hebben. Ze voelen zich bijvoorbeeld gedwongen om partij te kiezen voor een van de ouders. Of ze willen de andere ouder niet meer zien. Of ze gaan zich juist als ouder gedragen naar een of beide ouders. Een vechtscheiding kent alleen maar verliezers.
Zoek je hulp?
Ben je betrokken bij een hoog-conflictueuze scheiding of 'vechtscheiding'? Ken je iemand die hierbij betrokken is en maak je je zorgen over de kinderen? Contacteer 1712. Professionele hulpverleners helpen je.