Sara
17 jaar

Ik ben Sarah, zeventien jaar oud. Mijn ouders komen van het platteland. Ze zijn streng gelovig en veel conservatiever dan mensen uit een stad. Ik ben de middelste van zeven kinderen. Kort na mijn geboorte zijn mijn ouders uit Iran naar België gekomen. Ik voel me Belgisch, ik ben hier opgegroeid, naar school geweest. Natuurlijk hou ik ook van onze eigen cultuur. Soms voel ik me heen en  weer geslingerd tussen de twee. Het is niet makkelijk om voortdurend te schakelen en je altijd weer aan te passen. Soms weet je niet meer wat je zelf denkt of voelt. Toch had ik tot mijn dertiende een gelukkige jeugd. Dat veranderde van de ene op de andere dag. Waarom weet ik niet eens. Ineens kreeg ik nauwelijks nog aandacht van mijn ouders. Ik mocht niks meer en kreeg regelmatig slaag. Ik was het zwarte schaap van de familie. Mijn broers en zussen hadden nergens last van, zij kregen wel alle liefde en aandacht van mijn ouders.

Omdat mijn vader me zo hard sloeg zat ik vaak onder de blauwe plekken. Op een dag was het zo erg dat ik niet kon meedoen in de turnles. De lerares wilde weten wat er aan de hand was. Toen ze de blauwe plekken zag, kon ik niet anders meer dan de waarheid zeggen. De leerkracht nam contact op met het CLB, maar mijn vader is dat te weten gekomen. Ze willen thuis dat ik die mensen geruststel en zeg dat thuis alles goed gaat.

Ik ga best graag naar school. Eigenlijk ging het weer wat beter met me. Tot ik ontdekte dat ik zwanger was.

Mijn vriend, met wie ik al twee jaar samen was, heeft me laten zitten. Eigenlijk mocht ik geen vriend hebben, want mijn vader had mij beloofd aan de zoon van een oom. Mijn vriend wist dat, maar had daar geen problemen mee. Ik heb de man aan wie ik beloofd was, ontmoet op vakantie. Dat was geen succes, we kregen bijna meteen ruzie. Mijn hele vakantie was verpest, en mijn vader ging me steeds strenger controleren. Toch zocht ik nog altijd mijn vriend op, ik zocht troost bij hem en in die tijd ben ik zwanger geraakt. Mijn vriend en ik wilden trouwen, maar dat mocht niet omwille van die neef. Toen ik zwanger was, mocht het plots wel van mijn ouders, dat kon de eer van de familie nog redden. Maar mijn vriend heeft me drie weken geleden in de steek gelaten.

Mijn vader wil mij vermoorden. Dat een vrouw ongehuwd zwanger geraakt, dat kan niet, dat mag niet. Onder Belgen misschien wel, maar niet bij ons. Ik ben al weken op de vlucht, van de ene vriendin naar de ander. Steeds weer weet mijn familie me te vinden. Ik voel me niet veilig. Ik weet dat mijn vader en mijn ooms me zoeken. Als ze me vinden, is het met mij gedaan.

Ik hoop dat mijn vriend zich weer laat horen. Soms denk ik: was ik maar nooit geboren.

Maar ik moet verder voor mijn ongeboren kind. Ik heb 1712 gebeld. Zij kunnen een veilig adres voor me regelen, en hulp. In het vluchthuis zullen ze me helpen om een uitkering te krijgen en een woning te zoeken. Als het kind geboren is, wil ik werk zoeken. Als ik voor mezelf kan zorgen, dan zou ik na een tijdje misschien ook mijn moeder en zussen kunnen ontmoeten. Ze zullen toch ook hun kleinkind willen zien? Ik mis hen.

Sara

BEL, CHAT OF MAIL

In alle vertrouwen

Je kan bellen, chatten of mailen met 1712. 1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden. 

  • Het gesprek is gratis.
  • Het gesprek is discreet:
  • Jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.