Campagne #kijknietweg doorbreekt taboe rond partnergeweld

Campagne #kijknietweg doorbreekt taboe rond partnergeweld

Om de 3 dagen sterft er in België iemand aan de gevolgen van partnergeweld. Onderzoek toont aan dat slachtoffers gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze vaak 2 jaar in een gewelddadige relatie zitten vooraleer ze hulp zoeken. 1 op de 7 gezinnen heeft met familiaal geweld te maken. In 4 op de 5 gevallen worden ook kinderen blootgesteld aan geweld en in 3 van de 5 gevallen zijn zij zelf slachtoffer.
Partnergeweld is een maatschappelijk probleem. Het is essentieel om actie te ondernemen. De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn roept met haar nieuwe campagne #KIJKNIETWEG op om het taboe te doorbreken en over partnergeweld te praten.

Campagnefilmpje #kijknietweg

Het beklijvende campagnefilmpje toont slachtoffers en de criminele context waardoor ze het leven laten. Het roept op om niet weg te kijken, het taboe te doorbreken en hulp te zoeken of bieden. De Beweging tegen Geweld roept op om het filmpje zoveel mogelijk te delen.

Stappenplannen voor getuigen, slachtoffers én plegers

Wat zeg je wel? Wat zeg je beter niet? Hoe bescherm ik mezelf? Waar kan ik terecht?
Bij de campagne #KIJKNIETWEG horen 3 stappenplannen voor 3 verschillende doelgroepen: getuigen, slachtoffers en plegers. De stappenplannen ondersteunen hen om iets aan de situatie te veranderen en wijzen de weg naar hulplijnen.
 
Muzikale voorstelling

Wie de thematiek van partnergeweld bespreekbaar wil maken bij een breder publiek, kan de gedurfde muzikale voorstelling met Ernst Löw en Deborah Ostrega boeken, 2 artiesten die over de donkere kant van de liefde zingen.

Concrete en gedifferentieerde hulp

Koen Dedoncker en Mieke De Schepper (vzw Zijn): “We praten niet graag over partnergeweld. Doen liever alsof het niet bestaat. Terwijl er altijd wel iemand is die er weet van heeft: een familielid, een vriend, de buren … Zij zijn bang om te reageren, omdat ze zich niet willen bemoeien, niet weten wat ze moeten zeggen of bang zijn om betrokken te geraken. Maar zo komen gezinnen in een spiraal van geweld terecht die steeds erger wordt. Het is noodzakelijk om vroeger in te grijpen, koppels sneller te helpen en te begeleiden naar een gezonde relatie. Vanzelf gaat het niet over.”

Informatie voor de pers

Vzw Zijn brengt je in contact met slachtoffers voor interviews. 
Mieke De Schepper, stafmedewerker Beweging tegen Geweld – vzw Zijn: 02 229 38 70 of 0468 15 26 74 /mieke@vzwzijn.be
Koen Dedoncker, stafmedewerker Beweging tegen Geweld – vzw Zijn: 02 229 38 70 of 0468 15 26 71 /koen@vzwzijn.be
Alle verdere info: www.vzwzijn.be
 


Recente camapgnes

Hieronder vind je een overzicht van onze recente campagnes:Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Lees meer  
Partnergeweld op mannen

Partnergeweld op mannen

Lees meer  
Vertederd vernederd

Vertederd vernederd

Lees meer  
Kids campagne 2016

Kids campagne 2016