Persbericht. Hulplijn 1712 lanceert campagne over kindermishandeling
Over 4.400 minderjarige slachtoffers kreeg 1712 vorig jaar een oproep

Naar aanleiding van de Canvasdocumentaire ‘Als je eens wist’, lanceert hulplijn 1712 een campagne over kindermishandeling. De campagne is een samenwerking tussen hulplijn 1712 en het Vlaamse Expertisecentrum Kindermishandeling.

1712 zal gedurende een maand een animatiespot over kindermishandeling via sociale media en op Canvas promoten. Met deze spot richt 1712 zich op burgers met vragen over kindermishandeling of vermoedens van kindermishandeling.

“Zijn dat mijn zaken wel?”

“Wat kan ik nu doen? …. Zijn dat mijn zaken wel? … Maak ik het niet erger?” Vele getuigen van kindermishandeling of burgers met vermoedens van kindermishandeling voelen schroom om de stap naar hulpverlening te zetten. Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “Handelingsverlegenheid van omstaanders van kindermishandeling is één van de redenen waarom vele gevallen van kindermishandeling door de mazen van het net glippen. Met deze spot wil 1712 omstaanders van kindermishandeling de boodschap geven dat onze hulplijn een verschil kan maken voor de veiligheid en het welzijn van kinderen.”

De omvang van kindermishandeling in Vlaanderen is veel groter dan de meeste mensen denken. Minstens 3 procent van de kinderen heeft te maken met een ernstige vorm van kindermishandeling zoals lichamelijke- of emotionele mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik.

4.400 minderjarige slachtoffers

Kindermishandeling is het thema waarover hulplijn 1712 de meeste oproepen krijgt. Wim Van de Voorde: “60% van de gemelde personen over wie 1712 oproepen krijgt, zijn kinderen. Vorig jaar ging het over meer dan 4.400 kinderen waarvan meer dan 1.700 jonger dan 6 jaar.” De mensen die 1712 hierover contacteren zijn voornamelijk volwassenen uit de nabije omgeving van het kind: (stief)ouders, grootouders, andere familieleden of buren.

Over 1712

1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor kinderen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info op 1712.be

1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling.

Bekijk de animatiespot.

 

 


Recente campagnes

Hieronder vind je een overzicht van onze recente campagnes:Achter de schermen van hulplijn 1712

Achter de schermen van hulplijn 1712
video over de werking van 1712

Op dinsdag 17 december (17/12) plaatst de Vlaamse hulplijn 1712 zijn werking en hulpverleners in de kijker. In een video geeft 1712 een blik achter de schermen. Welke vragen krijgt een 1712-hulpverlener? Wie krijgt hij aan de lijn? Hoe helpt hij mensen? Wat motiveert hem? Door de 1712-hulpverlener een gezicht te geven krijgt 1712 iets vertrouwd en herkenbaar voor het publiek. Hierdoor wordt de hulplijn 1712 meer dan alleen maar een nummer.  

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, ondersteunt de 1712-dag. “Wie slachtoffer is van geweld, misbruik of mishandeling, weet soms echt niet waarheen. Ook daders of mensen die het zien gebeuren hebben vaak nood aan ondersteuning of advies. Voor al die mensen kan 1712 een grote hulp zijn. Het is anoniem, gratis en snel, waardoor de drempel laag is. Bovendien zijn de hulpverleners echte professionals. Voor de Vlaamse regering is geweld aanpakken én voorkomen een echte prioriteit, en daarbij is 1712 een belangrijk instrument."
  
Wie is de 1712-hulpverlener?
De 1712-hulpverlener is een professional uit de social profit sector die met beide voeten in de praktijk staat. Doordat 1712 provinciaal georganiseerd is, heeft hij een sterke kennis van de regionale sociale kaart. Die kennis is nodig om mensen naar de juiste hulpverlening te kunnen doorverwijzen. Vele 1712-hulpverleners doen naast 1712 ook nog face-to-face hulpverlening. Die ervaringen versterken de kwaliteit van de hulpverlening aan de chat of telefoon.

Over de hulplijn 1712
1712 is een professionele hulplijn, georganiseerd in elke provincie door de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK) en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). 1712 is er zowel voor kinderen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis, anoniem en wordt bemand door professionele hulpverleners. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. De hulplijn is nu ook via chat bereikbaar. De chat is vooral bij minderjarigen een populair medium. Ongeveer één vierde van de chatgesprekken zijn met minderjarigen tegenover 4% van de telefonische oproepen. 
Meer info op 1712.be

Bekijk de video 'Achter de schermen van hulplijn 1712'
 

Recente campagnes

Recente campagnes

Hieronder vind je onze recente campagnes

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Lees meer  
Partnergeweld op mannen

Partnergeweld op mannen

Lees meer  
Vertederd vernederd

Vertederd vernederd

Lees meer  
Kids campagne 2016

Kids campagne 2016