Vermoed je kindermishandeling?

Een volwassene die een kind of jongere (jonger dan 18 jaar) pijn doet of verwaarloost, doet aan kindermishandeling. Er bestaan verschillende vormen:

Een volwassene doet een kind pijn (lichamelijke mishandeling).

De volwassene slaat, stampt of schopt het kind. Daardoor heeft het blauwe plekken, kneuzingen, brandwonden, breuken, enzovoort. Sommige volwassenen vinden het normaal om kinderen ‘streng te straffen’, ze vinden dat het bij de opvoeding hoort.
Anderen doen kinderen pijn en hebben daar nadien spijt van, ze vinden dus niet dat het zo hoort, maar kunnen zich niet beheersen. Meestal wordt er niet over gepraat.

Een volwassene zorgt niet voor zijn kind (lichamelijke verwaarlozing).

De volwassene zorgt niet goed voor zijn kind. Hij geeft het bijvoorbeeld niet genoeg te eten, wast het niet op tijd of geeft het in de winter geen warme kleren. Daardoor geraakt het kind ondervoed, ruikt het vies, , enzovoort.
Een volwassene kwetst een kind emotioneel (psychische mishandeling).
De volwassene zegt alleen maar slechte dingen over de jongere. Hij laat hem horen dat hij niet gewenst is, dat hij altijd lastig is, dat hij nooit iets goed doet, dat hij een mislukkeling is. De jongere voelt zich gepest, afgewezen, vernederd, uitgelachen, enzovoort.
Volwassenen geven soms heel erge straffen of dreigen ermee dat te doen. In beide gevallen voelt de jongere zich altijd angstig en onveilig.

Een volwassene negeert de gevoelens van een kind (emotionele verwaarlozing).

De volwassene schenkt weinig of geen aandacht aan de gevoelens en verlangens van de jongere. Hij luistert niet en heeft geen belangstelling voor wat hij voelt en denkt.

Een volwassene wil of heeft seks met een kind (seksueel misbruik).

De volwassene raakt een jongere aan – of wil dat doen - op plaatsen waar die dat niet wil, het gaat om aanrakingen die veel te intiem zijn. Soms dwingt een volwassene een jongere bijvoorbeeld om naar porno te kijken of om mee te doen aan seks.  De volwassene verbiedt de jongere meestal om daar met iemand over te praten. Of hij dreigt bijvoorbeeld dat er iets ergs zal gebeuren, als hij dat toch doet.

Website vertrouwenscentra kindermishandeling (VK)

Wat als je kindermishandeling vermoedt?

Hier vind je een checklist om voor jezelf de test te doen.

Doe de test

Seksuele uitbuiting of verdwijning van kinderen?

Je mag uiteraard 1712 bellen, maar je kunt ook Childfocus contacteren.

Contacteer Childfocus

Met het kind er zelf over spreken?

Gebruik de 1712 kindersite of de 1712 jongerensite om het gesprek aan te gaan.

Bezorgd?  Onzeker?

Bel gerust met 1712, of stuur ons een mailtje, dan zoeken we het samen uit.
 


Bel en mail

In alle
vertrouwen

1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden.
Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.Wat kan jij doen?

Ik maak geweld mee

Ik maak geweld mee

Niemand hangt graag de vuile was buiten. We voldoen allemaal liever aan het mooie plaatje van een gelukkig, vreedzaam, liefdevol...

Ik heb het geweld gezien of gehoord

Ik heb het geweld gezien of gehoord

Eigenlijk zou je het liever niet weten, wat er zoal gebeurt bij de buren, Maar eenmaal je toch iets weet, is er geen weg terug. Niets doen...

Ik sla. Met wie kan ik hierover praten?

Ik sla. Met wie kan ik hierover praten?

Soms groeien alle zorgen je boven het hoofd, wordt het allemaal teveel. Soms raak je de controle kwijt en begin je te slaan, ook op wie je...14/09/2018

#MeToo

Heb je vragen naar aanleiding van de #MeToo verhalen in de kunstsector? Of wil je je verhaal kwijt? Hiervoor kan je...

16/04/2018

Campagne partnergeweld op mannen

Vlaams minister van Gelijke Kansen, Liesbeth Homans, lanceert een campagne rond partnergeweld op mannen.

10/04/2018

Jaarverslag 2017
Hulplijn 1712 kreeg in 2017 per dag 19 oproepen over geweld

Uit cijfers van het jaarverslag van 1712, de hulplijn voor elke burger met vragen over geweld, blijkt dat de hulplijn...