Febelhair wil 20.000 kappers opleiden over partnergeweld

1712-dag op 17/12: dit jaar al 2000 oproepen over partnergeweld naar 1712

Febelhair, de sectororganisatie voor Belgische kappers, lanceert een opleidingsvideo over partnergeweld voor kappers. De opleiding wil kappers aansporen om signalen van partnergeweld bij klanten te herkennen, hen een luisterend oor te bieden en door te verwijzen naar professionele hulp.

Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair: “Het idee om kappers op te leiden over partnergeweld is overgewaaid uit de States. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn er vergelijkbare initiatieven. Kappers hebben een unieke rol in het herkennen en bespreekbaar maken van partnergeweld. Vaak hebben ze een vertrouwensrelatie met hun cliënten en horen ze erg persoonlijke verhalen.”

CAW-hulpverlener op kappersbezoek

In de opleidingsvideo bezoekt Laurien Leroy, hulpverlener bij het CAW Oost-Vlaanderen, een kapsalon. Bij het CAW begeleidt Laurien koppels betrokken bij partnergeweld. Tijdens de knipbeurt voert ze een gesprek met haar kapster waarbij Laurien dieper ingaat op de omvang van de problematiek, de verschillende vormen van partnergeweld en hoe kappers signalen kunnen herkennen.
Charles-Antoine Huybrechts: Denk aan klanten die verdachte blauwe plekken hebben, klanten die die zich opvallend anders gedragen bij hun partner, klanten die wegkijken bij oogcontact of opschrikken bij een aanraking” Door de vertrouwensrelatie die kappers hebben met klanten, hebben ze een bijzondere rol in het bespreekbaar maken van partnergeweld en in het aanmoedigen van professionele hulp.

Goedele Liekens steunt het initiatief

Tijdens de inleiding van de opleiding moedigt Goedele Liekens, Belgisch politica, seksuologe en goodwill ambassadeur voor de Verenigde Naties, kappers aan om de opleiding te volgen. Charles-Antoine Huybrechts: “ We zijn verheugd dat Goedele dit initiatief mee uitdraagt. In haar carrière heeft ze talloze initiatieven genomen tegen verschillende vormen van geweld.

Nieuwe cijfers: stijgend aantal oproepen over partnergeweld

Het CAW en Hulplijn 1712 werkten aan de video mee. Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “De aanpak van partnergeweld is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, waarbij ook kappers het verschil kunnen maken. We verwachten uiteraard niet dat kappers zich opstellen als hulpverleners maar wel dat ze hun bezorgdheid tonen, luisteren zonder te oordelen en professionele hulp zoals het CAW en hulplijn 1712 aanmoedigen.

De afgelopen vier weken steeg het aantal oproepen over partnergeweld naar 1712 met bijna 150% in vergelijking met de maand ervoor (189 oproepen van 15/11 tot 12/12 tegenover 78 oproepen van 28/10 tot 14/11). Dit jaar ontving hulplijn 1712 al 2.000 oproepen over partnergeweld.

Wim Van de Voorde: “De sterke stijging is toe te schrijven aan verschillende campagnes en communicatie-initiatieven. Zo lanceerde Sarah Schlitz, de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, vorige maand een grootschalige campagne over partnergeweld. Daarnaast voerde hulplijn 1712 actie met de vijf provinciehoofdsteden waarbij de boodschap ‘Stop geweld, bel - mail - chat 1712’ op verschillende bekende gebouwen werd geprojecteerd. Bovendien waren er talloze lokale initiatieven waarbij de hulplijn in de kijker werd geplaatst. Opvallend is dat de meeste oproepen over emotioneel partnergeweld gaan.”

1712-dag op 1712

Op 17/12 2019 plaatste 1712 zijn werking en hulpverleners in de kijker in een campagnevideo. Vorig jaar op 17/12 lanceerde de band ‘Kids with Buns’ - winnaar van de Humo's Rock Rally - de single ‘1712’, een nummer over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit jaar lanceert Febelhair in samenwerking met 1712 en het CAW een opleidingsvideo over partnergeweld.