Febelhair wil 20.000 kappers opleiden over partnergeweld
1712-dag op 17/12: dit jaar al 2000 oproepen over partnergeweld naar 1712 


Febelhair, de sectororganisatie voor Belgische kappers, lanceert een opleidingsvideo over partnergeweld voor kappers. De opleiding wil kappers aansporen om signalen van partnergeweld bij klanten te herkennen, hen een luisterend oor te bieden en door te verwijzen naar professionele hulp. 

Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair: “Het idee om kappers op te leiden over partnergeweld is overgewaaid uit de States. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn er vergelijkbare initiatieven. Kappers hebben een unieke rol in het herkennen en bespreekbaar maken van partnergeweld. Vaak hebben ze een vertrouwensrelatie met hun cliënten en horen ze erg persoonlijke verhalen.”

CAW hulpverlener op kappersbezoek
In de opleidingsvideo bezoekt Laurien Leroy, hulpverlener bij het CAW Oost-Vlaanderen, een kapsalon. Bij het CAW begeleidt Laurien koppels betrokken bij partnergeweld. Tijdens de knipbeurt voert ze een gesprek met haar kapster waarbij Laurien dieper ingaat op de omvang van de problematiek, de verschillende vormen van partnergeweld en hoe kappers signalen kunnen herkennen.
Charles-Antoine Huybrechts: Denk aan klanten die verdachte blauwe plekken hebben, klanten die die zich opvallend anders gedragen bij hun partner, klanten die wegkijken bij oogcontact of opschrikken bij een aanrakingDoor de vertrouwensrelatie die kappers hebben met klanten, hebben ze een bijzondere rol in het bespreekbaar maken van partnergeweld en in het aanmoedigen van professionele hulp.

Goedele Liekens steunt het initiatief

Tijdens de inleiding van de opleiding moedigt Goedele Liekens, Belgisch politica, seksuologe en goodwill ambassadeur voor de Verenigde Naties, kappers aan om de opleiding te volgen. Charles-Antoine Huybrechts: “ We zijn verheugd dat Goedele dit initiatief mee uitdraagt. In haar carrière heeft ze talloze initiatieven genomen tegen verschillende vormen van geweld.” 


Nieuwe cijfers: stijgend aantal oproepen over partnergeweld
Het CAW en Hulplijn 1712 werkten aan de video mee.  Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “De aanpak van partnergeweld is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, waarbij ook kappers het verschil kunnen maken. We verwachten uiteraard niet dat kappers zich opstellen als hulpverleners maar wel dat ze hun bezorgdheid tonen, luisteren zonder te oordelen en professionele hulp zoals het CAW en hulplijn 1712 aanmoedigen.”  

De afgelopen vier weken steeg het aantal oproepen over partnergeweld naar 1712 met bijna 150% in vergelijking met de maand ervoor (189 oproepen van 15/11 tot 12/12 tegenover 78 oproepen van 28/10 tot 14/11). Dit jaar ontving hulplijn 1712 al 2.000 oproepen over partnergeweld.

Wim Van de Voorde: “De sterke stijging is toe te schrijven aan verschillende campagnes en communicatie-initiatieven. Zo lanceerde Sarah Schlitz, de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, vorige maand een grootschalige campagne over partnergeweld. Daarnaast voerde hulplijn 1712 actie met de vijf provinciehoofdsteden waarbij de boodschap ‘Stop geweld, bel - mail - chat 1712’ op verschillende bekende gebouwen werd geprojecteerd. Bovendien waren er talloze lokale initiatieven waarbij de hulplijn in de kijker werd geplaatst. Opvallend is dat de meeste oproepen over emotioneel partnergeweld gaan.”  

1712-dag op 1712

Op 17/12 2019 plaatste 1712 zijn werking en hulpverleners in de kijker in een campagnevideo. Vorig jaar op 17/12 lanceerde de band ‘Kids with Buns’ -  winnaar van de Humo's Rock Rally - de single ‘1712’, een nummer over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit jaar lanceert Febelhair in samenwerking met 1712 en het CAW een opleidingsvideo over partnergeweld. 
 


Recente campagnes

Hieronder vind je een overzicht van onze recente campagnes:

Achter de schermen van hulplijn 1712

Achter de schermen van hulplijn 1712

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Partnergeweld op mannen

Partnergeweld op mannen

Kids campagne 2016

Kids campagne 2016BEL MAIL CHAT 1712

BEL 1712

BEL 1712

Van maandag tot en met vrijdag
van 9:00 tot 18:00

Mail 1712

Mail 1712

24uur op 24 uur bereikbaar
7 dagen op 7

1712 Chat

1712 Chat

Van maandag tot donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22uBel, mail, chat in alle vertrouwen

Bel, mail, chat in alle vertrouwen

Je kunt met 1712 bellen, chatten of mailen. 1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden. 

  • Het telefoon- of chatgesprek is gratis.
  • Het gesprek blijft vertrouwelijk.
  • Jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.