Vlaamse provinciehoofdsteden maken vuist tegen geweld.
Hulplijn 1712 en de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen is er een licht- en videoprojectie tegen geweld in Antwerpen (Stadhuis), Brugge (Concertgebouw), Gent (Ghelamco), Hasselt (Stadhuis) en Leuven (Silo’s) vanaf woensdag 24/11 om 17u. 

1712 voor één miljoen inwoners
Antwerpen en Hasselt projecteren de boodschap ‘Stop Geweld’ op hun stadhuis en Brugge op het concertgebouw. Leuven projecteert ‘Stop familiaal geweld’ op de silo’s aan de Vaartkom. In Gent wordt een sensibiliserende video over familiaal geweld op reuzeschermen aan de Ghelamco Arena getoond.
Hulplijn 1712 is initiatiefnemer van dit project. Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “De vijf Vlaamse provinciehoofdsteden tellen samen meer dan één miljoen inwoners. Door een statement te maken tegen geweld en 1712 te projecteren op een bekend gebouw in hun stad, weten mensen dat ze bij 1712 terecht kunnen met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling.”


Stedelijke initiatieven naar aanleiding van de Dag tegen Geweld op Vrouwen
In Antwerpen bundelen de stad, het CAW Antwerpen, politie en verschillende andere organisaties sinds 2016 hun krachten in het Family Justice Center, bij de aanpak van familiaal geweld. De stad investeert o.a. in hulpverlening en lotgenotencontact voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld.
In Brugge werkt het CAW Noord-West-Vlaanderen nauw samen met de Stad, Politie Brugge en andere partners om slachtoffers van geweld op een laagdrempelige manier de gepaste hulp te laten vinden die ze nodig hebben.
In Gent licht de Ghelamco Arena op 24 en 25 november oranje op, in het kader van de internationale campagne ‘Orange the World’. Eerder werd op het Lichtfestival ‘Domesticated Animals’ getoond, een werk dat aandacht vraagt voor kinderen als slachtoffer van familiaal geweld.
In Hasselt investeert de stad in de verdere uitbouw van het Family Justice Center, dat  verschillende Limburgse diensten – zoals het CAW Limburg, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, politie en justitie - samenbrengt onder één dak.
In Leuven loopt er een campagne over familiaal geweld. De stad en het CAW Oost-Brabant willen hiermee het thema bespreekbaar maken en mensen oproepen om hulp in te roepen wanneer dat nodig is. Het Vredesmonument op het Martenlarenplein zal van 25 tot 28 november oranje oplichten in het kader van ‘Orange Your City’.

Wim Van de Voorde: “ de recente actualiteit over seksuele agressie in verschillende steden onderstreept de belangrijke rol van stedelijke overheden bij de aanpak van geweld. Denk bijvoorbeeld aan de rol van hulpverlening of de lokale wijkagent. Vaak kennen zij de kwetsbare gezinnen. Zo kan de wijkagent bemiddelend optreden of een belangrijke schakel vormen in de hulpverlening. Ook vanuit 1712 verwijzen we vaak door naar stedelijke hulpverleningsinitiatieven of naar de lokale politie.”

Over de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen
In 1993 riepen de Verenigde Naties 25 november uit tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’. Deze datum werd gekozen als herdenking van de moord op drie politieke activisten uit de Dominicaanse Republiek in 1960.
De omvang van geweld op vrouwen is groter dan de meeste mensen denken. In België maakte één op de zeven vrouwen het afgelopen jaar partnergeweld mee en 16% van de vrouwen onderging een verkrachting.
Ongeveer driekwart van de mensen die 1712 contacteren, is vrouw. 65% van de gemelde personen, (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling, is meisje of vrouw.
Vanwege het taboe, stigma en verschillende andere barrières zetten de meeste slachtoffers van geweld, misbruik of kindermishandeling nooit de stap naar professionele hulpverlening. Met de actie willen de provinciehoofdsteden slachtoffers en omstaanders aanmoedigen om hulplijn 1712 te contacteren


Recente campagnes

Hieronder vind je een overzicht van onze recente campagnes:

Achter de schermen van hulplijn 1712

Achter de schermen van hulplijn 1712

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Partnergeweld op mannen

Partnergeweld op mannen

Kids campagne 2016

Kids campagne 2016BEL MAIL CHAT 1712

BEL 1712

BEL 1712

Van maandag tot en met vrijdag
van 9:00 tot 18:00

Mail 1712

Mail 1712

24uur op 24 uur bereikbaar
7 dagen op 7

1712 Chat

1712 Chat

Van maandag tot donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22uBel, mail, chat in alle vertrouwen

Bel, mail, chat in alle vertrouwen

Je kunt met 1712 bellen, chatten of mailen. 1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden. 

  • Het telefoon- of chatgesprek is gratis.
  • Het gesprek blijft vertrouwelijk.
  • Jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.