Campagne #VERTEDERDVERNEDERD doorbreekt taboe rond emotioneel misbruik in relaties

Elke dag doen 40 mensen in België aangifte van emotioneel misbruik in hun relatie.
Onderzoek toont aan dat slachtoffers gemiddeld pas na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze vaak 2 jaar in een manipulatieve relatie zitten vooraleer ze hulp zoeken.
Emotioneel misbruik ondergraaft geleidelijk aan het normale functioneren enzelfvertrouwen van slachtoffers.
De voortdurende dreiging is erg ingrijpend voor het psychisch welzijn.

In tegenstelling tot misbruik met fysiek geweld, zijn de gevolgen niet altijd zichtbaar. Emotioneel misbruik slaat diepe wonden en creëert trauma’s. Omdat er zelden fysieke ‘bewijzen’ zijn, is het voor slachtoffers extra moeilijk om hulp in te roepen. Emotioneel misbruik is de meest verdoken en manipulatieve manier van partnergeweld en vormt een maatschappelijk probleem. Het is essentieel om actie te ondernemen. Als slachtoffer, maar ook als maatschappij.

Naar aanleiding van de Internationale dag tegen intrafamiliaal geweld roept De Beweging tegen Geweld – vzw Zijn met de nieuwe campagne #VERTEDERDVERNEDERD op om het taboe te doorbreken en over emotioneel misbruik in relaties te praten.

CAMPAGNEFILMPJE #VERTEDERDVERNEDERD

Een jonge vrouw - prachtig neergezet door actrice Tine Van den Wyngaert - probeert krampachtig een vriendin (maar vooral zichzelf) te overtuigen van de schoonheid binnen haar relatie. De waarheid is minder fraai, zo verraden de ondertitels die als leugendetector fungeren. Het filmpje roept op om emotioneel misbruik in relaties te herkennen, het taboe te doorbreken en hulp te zoeken of te bieden. De Beweging tegen Geweld roept ook op om het filmpje zoveel mogelijk te delen.

VERTEDERD/ VERNEDERD ZELFTEST 

Ga in 13 simpele stappen naar een indicatieve analyse van de mate waarin emotioneel misbruik deel uitmaakt van je relatie. Check de laagdrempelige signalenlijst die fungeert als spiegel. Mogelijkerwijs schudt de zelftest je wakker en vormt dit meteen de eerste stap op weg naar hulp.

Doe de zelftest >

VERTEDERD/VERNEDERD WEBSITE

Biedt achtergrondinformatie over verschillende vormen van geweld en een zelftest die je een indicatie geeft over de mate van emotioneel misbruik in je relatie. De site duidt facetten van emotioneel misbruik, legt de link naar partnerorganisaties die je helpen. Ga op weg met de concrete toolbox. 

Check de website >

VERTEDERD/VERNEDERD TOOLBOX

Hoe maak ik emotioneel misbruik in mijn relatie bespreekbaar? Wat zeg ik beter niet? Hoe bescherm ik mezelf? Welke stappen moet ik ondernemen? Waar kan ik terecht? De TOOLBOX helpt en empowert slachtoffers om de situatie te veranderen en wijst de weg naar hulplijnen.

Ontdek de toolbox >

HERKEN 4 DUIDELIJKE KENMERKEN VAN EMOTIONEEL MISBRUIK

1.Beperken en isoleren
Je partner probeert langzaamaan je bewegingsvrijheid te beperken en je te isoleren van je vrienden en familie. Je partner is misschien erg jaloers en verbiedt je om nog af te spreken met andere mensen. Als jullie samen iets doen, kiest hij of zij telkens wat.

2. Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.

3. Controleren
Je partner controleert waar je bent, met wie en wat je aan het doen bent. Hij of zij controleert je telefoon, e-mails en Facebookberichten. Als je partner belt, moet je onmiddellijk reageren, anders krijg je ruzie. Na verloop van tijd ga je je gedrag aanpassen om conflicten te vermijden. Je partner probeert de volledige controle over jou te krijgen.

4. Dreigen
Je partner uit allerlei bedreigingen om macht over jou te kunnen uitoefenen. Het kan gaan over dreigen om de relatie te beëindigen, dreigen met zelfmoord, dreigen om het hoederecht over de kinderen af te nemen, dreigen met geweld …

URGENTIE

Koen Dedoncker (vzw Zijn): “Vertedering en vernedering liggen erg dicht bij elkaar. Letterlijk, maar soms ook tussen liefdespartners. Wat ooit begon als een tedere band, kan omslaan naar een relatie waarin verwijten, intimidatie en dominantie langzaam maar zeker een centrale plaats innemen. Dat gaat van vernederen, over bedreigen, contact verbieden met familie of kennissen, negeren, voortdurend controleren, dreigen met zelfmoord tot persoonlijke bezittingen opzettelijk vernielen.”


Mieke De Schepper (vzw Zijn): “Deze psychische vorm van partnergeweld komt vaker voor dan je denkt - in 2016 registreerde de politie 15.802 voorvallen - en wordt door veel slachtoffers ervaren als de ergste. Het is noodzakelijk om vroeger in te grijpen, koppels sneller te helpen en te begeleiden naar een gezonde relatie. Vanzelf gaat het niet over.”

INFORMATIE VOOR DE PERS

Mieke De Schepper, stafmedewerker Beweging tegen Geweld –  vzw Zijn:  0468 15 26 74 /mieke@vzwzijn.be

Koen Dedoncker, stafmedewerker Beweging tegen Geweld –  vzw Zijn:  0468 15 26 71 /koen@vzwzijn.be

Alle verdere info: www.vzwzijn.be


Recente campagnes

Hieronder vind je een overzicht van onze recente campagnes:

Achter de schermen van hulplijn 1712

Achter de schermen van hulplijn 1712

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Partnergeweld op mannen

Partnergeweld op mannen

Kids campagne 2016

Kids campagne 2016BEL MAIL CHAT 1712

BEL 1712

BEL 1712

Van maandag tot en met vrijdag
van 9:00 tot 18:00

Mail 1712

Mail 1712

24uur op 24 uur bereikbaar
7 dagen op 7

1712 Chat

1712 Chat

Van maandag tot donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22uBel, mail, chat in alle vertrouwen

Bel, mail, chat in alle vertrouwen

Je kunt met 1712 bellen, chatten of mailen. 1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden. 

  • Het telefoon- of chatgesprek is gratis.
  • Het gesprek blijft vertrouwelijk.
  • Jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.