HULPLIJN 1712 NIET BEREIKBAAR OP DINSDAG 3 DECEMBER 
Geen dienstverlening uit protest tegen besparingen

1712 is een professionele hulplijn, georganiseerd in elke provincie door de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK) en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). 1712 is er voor alle burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. Elke werkdag staan 1712-hulpverleners in elke provincie klaar om de burger te helpen met zijn vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Vorig jaar beantwoordde 1712 5.126 oproepen die over meer dan 7.200 mensen gingen. 
  
De Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding kondigt aan dat de Centra voor Algemeen Welzijnswerk €5 miljoen moeten besparen. Concreet betekent dat een afbouw van een tewerkstelling van ongeveer 75 mensen. Bovendien zakt het basisbedrag per voltijdse werkkracht van de jaarlijkse subsidie vanaf 2020.  Eerder werd al aangekondigd dat de minister €1 miljoen wil besparen op de werking van het Steunpunt Mens en Samenleving met wie 1712 samenwerkt, onder meer voor de 1712-chat. 
  
Aangezien de werking van de hulplijn 1712 steunt op de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en andere welzijnsorganisaties zullen de besparingen ook een invloed hebben op de werking van de hulplijn. Uit protest tegen de aangekondigde besparingen zal 1712 niet bereikbaar zijn op dinsdag 3 december. Mensen met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kunnen dinsdag terecht bij Tele-Onthaal, op het nummer 106. Vanaf woensdag 4 december om 9u zijn we opnieuw bereikbaar. 
  
 


Recente campagnes

Hieronder vind je een overzicht van onze recente campagnes:Achter de schermen van hulplijn 1712

Achter de schermen van hulplijn 1712
video over de werking van 1712

Op dinsdag 17 december (17/12) plaatst de Vlaamse hulplijn 1712 zijn werking en hulpverleners in de kijker. In een video geeft 1712 een blik achter de schermen. Welke vragen krijgt een 1712-hulpverlener? Wie krijgt hij aan de lijn? Hoe helpt hij mensen? Wat motiveert hem? Door de 1712-hulpverlener een gezicht te geven krijgt 1712 iets vertrouwd en herkenbaar voor het publiek. Hierdoor wordt de hulplijn 1712 meer dan alleen maar een nummer.  

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, ondersteunt de 1712-dag. “Wie slachtoffer is van geweld, misbruik of mishandeling, weet soms echt niet waarheen. Ook daders of mensen die het zien gebeuren hebben vaak nood aan ondersteuning of advies. Voor al die mensen kan 1712 een grote hulp zijn. Het is anoniem, gratis en snel, waardoor de drempel laag is. Bovendien zijn de hulpverleners echte professionals. Voor de Vlaamse regering is geweld aanpakken én voorkomen een echte prioriteit, en daarbij is 1712 een belangrijk instrument."
  
Wie is de 1712-hulpverlener?
De 1712-hulpverlener is een professional uit de social profit sector die met beide voeten in de praktijk staat. Doordat 1712 provinciaal georganiseerd is, heeft hij een sterke kennis van de regionale sociale kaart. Die kennis is nodig om mensen naar de juiste hulpverlening te kunnen doorverwijzen. Vele 1712-hulpverleners doen naast 1712 ook nog face-to-face hulpverlening. Die ervaringen versterken de kwaliteit van de hulpverlening aan de chat of telefoon.

Over de hulplijn 1712
1712 is een professionele hulplijn, georganiseerd in elke provincie door de Vertrouwenscentra Kindermishandeling (VK) en de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). 1712 is er zowel voor kinderen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis, anoniem en wordt bemand door professionele hulpverleners. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. De hulplijn is nu ook via chat bereikbaar. De chat is vooral bij minderjarigen een populair medium. Ongeveer één vierde van de chatgesprekken zijn met minderjarigen tegenover 4% van de telefonische oproepen. 
Meer info op 1712.be

Bekijk de video 'Achter de schermen van hulplijn 1712'
 

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Ik word pijn gedaan en wil dat het stopt

Lees meer  
Partnergeweld op mannen

Partnergeweld op mannen

Lees meer  
Vertederd vernederd

Vertederd vernederd

Lees meer  
Kids campagne 2016

Kids campagne 2016